vrijdag 4 maart 2011

Pro-contra: Vlaamse Film


Pro: ‘Een film moet aanslaan in eigen land’
Bram Renders, 37 jaar, is scenarist voor film- en tv-producties. Hij gelooft in de Vlaamse film.
Bron: Sander Van Laere
‘We staan nu op een punt waarop het scenario overal belangrijk is. We komen van ver. De scenaristen worden nu meer naar waarde geschat omdat ze ook meer mogen. Vroeger ging het er helemaal anders aan toe, zeker toen ik begon. Gaandeweg is daar verandering in gekomen. De laatste jaren is de Belgische filmwereld veel professioneler geworden. Dat is te zien aan het aantal producties de er zijn. We staan verder dan toen, er kan nog veel veranderen, maar we zijn goed bezig. Dat is ook dankzij het Vlaams Audiovisueel Fonds. Men neemt het vak scenario veel serieuzer nu. Zo hebben we nu de Vlaamse AuteursVereniging en de Vlaamse scenaristengilde. Het begint de goede richting uit te gaan.
Er zijn een aantal films die rondgaan in het filmfestivalcircuit, maar ze krijgen weinig voet aan de grond. Je ziet dat ook bij andere kleine landen, Denemarken is daar een goed voorbeeld in. Dat is even groot als Vlaanderen qua inwoners. Er zijn een paar Deense films die naar het buitenland gaan, maar de meeste blijven in het binnenland. Er zijn weinig landen waar buitenlandse producties succesvol zijn, met uitzondering van de Verenigde Staten. Als je een cinema in Spanje binnenstapt, zal je voornamelijk Spaanse films aangeboden krijgen waar je nog nooit van hebt gehoord.
Een film moet aanslaan in eigen land. Hier is het niet de bedoeling dat de film als exportproduct wordt gebruikt. Het is misschien goed voor het imago van België. Dan heb ik het vooral over de Vlaamse film, want in Wallonië heb je de gebroeders Dardenne die internationaal gekend zijn en in het buitenland hun markt gevonden hebben. Het zijn volgens mij ook de enige Waalse cineasten die het goed doen buiten België.
Dat is ook niet de eerste en belangrijkste ambitie die een film moet hebben. Het zou natuurlijk leuk zijn, om internationaal succes te hebben. Maar in eerste instantie moet je maken dat je film in je eigen land aanslaat.’

Contra: ‘Vlaamse films werken niet goed in het buitenland’
Luc W.L. Janssen, 64 jaar, is scenarist en scriptdoctor. Hij werkt vooral in het buitenland, maar in een vorig leven werkte hij mee aan enkele Vlaamse projecten. Daar is hij niet zo trots op.
Bron: Sander Van Laere
‘In België doen ze gewoon geen moeite om scenario’s te leren schrijven. Ik doe het zelf niet veel meer, behalve in opdracht. Een scenario schrijven kost tijd. Als je twee jaar spendeert aan een script en niemand is geïnteresseerd, dan ben je die tijd kwijt. Voor ik begon als scenarist, had ik een bouwbedrijf. Daar kon je tenminste na verloop van tijd zien wat je gedaan had. Bij film moet je daar niet al te veel op hopen. Dat komt omdat men heel onprofessioneel te werk gaat, ook in België. In Hollywood is dat anders. Daar worden scenaristen vier jaar opgeleid op universitair niveau. Hier bestaat een degelijke scenario-opleiding zelfs niet. De filmopleidingen die er zijn hebben wel een vak scenario, zoals ik ook geef onder andere aan het KASK in Gent, maar dat zijn zes dagen op een jaar, wat veel te weinig is. Scenario is de basis van een film, daar moet meer aandacht aan besteed worden. Een bijkomend probleem is ook dat veel scenariodocenten hun vak niet kennen. Hoe wil je degelijke scenario’s maken als er geen goede opleiding er voor is?
Hollywood krijgt enorm veel onterechte kritiek. Men is simpelweg jaloers op het succes van de meeste Hollywoodfilms. Al die zogenaamde kunstenaars die kritiek hebben op Hollywood hebben het de laatste tijd vaak over buiten de lijntjes kleuren. Maar om dat te doen moet je eerst binnen de lijntjes kunnen kleuren. En dat kunnen de meesten niet eens. 
Het succes van de Vlaamse film steunt vooral op de Vlaamse vedetten die erin meespelen. Maar dat werkt niet in het buitenland als de scenario’s niet goed genoeg zijn. Er wordt te weinig aandacht besteed om het scenario perfect te maken. Dat was ook zo bij SM Rechter. Hadden we meer tijd gekregen om meer versies an het scenario te maken, was er waarschijnlijk een internationale doorbraak van gekomen.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten