Pro: ‘Een film moet aanslaan in eigen land’
Bram Renders, 37 jaar, is scenarist voor film- en tv-producties. Hij gelooft in de Vlaamse film.
Bron: Sander Van Laere |
Er zijn een aantal films die rondgaan in het filmfestivalcircuit, maar ze krijgen weinig voet aan de grond. Je ziet dat ook bij andere kleine landen, Denemarken is daar een goed voorbeeld in. Dat is even groot als Vlaanderen qua inwoners. Er zijn een paar Deense films die naar het buitenland gaan, maar de meeste blijven in het binnenland. Er zijn weinig landen waar buitenlandse producties succesvol zijn, met uitzondering van de Verenigde Staten. Als je een cinema in Spanje binnenstapt, zal je voornamelijk Spaanse films aangeboden krijgen waar je nog nooit van hebt gehoord.
Een film moet aanslaan in eigen land. Hier is het niet de bedoeling dat de film als exportproduct wordt gebruikt. Het is misschien goed voor het imago van België. Dan heb ik het vooral over de Vlaamse film, want in Wallonië heb je de gebroeders Dardenne die internationaal gekend zijn en in het buitenland hun markt gevonden hebben. Het zijn volgens mij ook de enige Waalse cineasten die het goed doen buiten België.
Dat is ook niet de eerste en belangrijkste ambitie die een film moet hebben. Het zou natuurlijk leuk zijn, om internationaal succes te hebben. Maar in eerste instantie moet je maken dat je film in je eigen land aanslaat.’
Contra: ‘Vlaamse films werken niet goed in het buitenland’
Luc W.L. Janssen, 64 jaar, is scenarist en scriptdoctor. Hij werkt vooral in het buitenland, maar in een vorig leven werkte hij mee aan enkele Vlaamse projecten. Daar is hij niet zo trots op.
Bron: Sander Van Laere |
Hollywood krijgt enorm veel onterechte kritiek. Men is simpelweg jaloers op het succes van de meeste Hollywoodfilms. Al die zogenaamde kunstenaars die kritiek hebben op Hollywood hebben het de laatste tijd vaak over buiten de lijntjes kleuren. Maar om dat te doen moet je eerst binnen de lijntjes kunnen kleuren. En dat kunnen de meesten niet eens. Het succes van de Vlaamse film steunt vooral op de Vlaamse vedetten die erin meespelen. Maar dat werkt niet in het buitenland als de scenario’s niet goed genoeg zijn. Er wordt te weinig aandacht besteed om het scenario perfect te maken. Dat was ook zo bij SM Rechter. Hadden we meer tijd gekregen om meer versies an het scenario te maken, was er waarschijnlijk een internationale doorbraak van gekomen.’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten