zondag 15 mei 2011

Docville


Twee bejaarde transseksuelen kapen filmfestival
Bron: www.docville.be
Van 29 april tot 7 mei loopt het documentairefestival Docville, dat georganiseerd is door het kunstencentrum het STUK. De vertoningen vinden voornamelijk plaats in het kunstencentrum zelf in Leuven en men kan er terecht voor de auteursdocumentaire met extra aandacht voor het cinematografische.
‘Wat in godsnaam heb ik gedaan?’ vroeg Mikael Johansson zich af na zijn geslachtsverandering. De film Regretters is het verhaal van Mikael en Orlando Fagin, twee mannen in de 60 die vrouw zijn geworden en nu terug man willen zijn. Dit soort verhalen mag je wel meer verwachten op Docville, the place to be voor de meer alternatieve documentaire. Johan Van Schaeren (38) is de oprichter en algemeen coƶrdinator van Docville. ‘Het soort documentaires dat we aanbieden, zijn niet dat soort dat geregeld op tv komt. Wij leggen onze focus op auteurscinema.’ Bij dit soort cinema is de regisseur de auteur. De mening of visie van die regisseur zeer belangrijk. ‘Je kan het heel breed vergelijken met Michael Moor’, vervolgt Johan, ‘hij maakt zeer subjectieve documentaires die overeenkomen met zijn visie.’ Aan de documentaires merk je dat er naast de aandacht voor eigen mening, er ook veel aandacht wordt gegeven aan het cinematografische aspect. ‘Het gaat niet zozeer om de inhoud, maar ook over het visuele’ vertelt Johan. De documentairemakers drukken hun persoonlijke stempel op hun creatie.
Dag van de hond
Er worden in het totaal 73 documentaires vertoond op 9 dagen, dat zijn er ongeveer 8 per dag. Deze zijn gekozen uit een duizendtal inzendingen. De voorstellingen gebeuren op 4 verschillende locaties: de Kinepolis, Het Depot, Museum M en kunstencentrum STUK. Daarnaast zijn er tal van workshops, is er een competitie en is de Day of the Doc op 5 mei, waar de rol van de openbare omroep in documentaireproductie in vraag wordt gesteld. ‘Zeker de moeite waard om te gaan’, zegt een werkneemster van het STUK. Hier in Vlaanderen lijkt er nog wel wat werk.
Ook Johan Van Schaeren ziet dat het voor eigenzinnige documentairemakers niet altijd makkelijk is. ‘Deze documentaires vinden nog altijd zeer moeilijk hun plekje in Vlaanderen. Je hebt natuurlijk Canvas die soms zo’n documentaire vertonen, maar dan is dat meestal op een laat uur. In de cinema moet je de documentaires zeker niet zoeken’, legt Johan uit. Toch ziet hij het optimistisch in. Dat ziet hij ook in de opkomst dit jaar. ‘Docville is tot nu toe goed dit jaar’, zegt Johan, ‘beter zelfs dan de vorige editie. Dit heeft te maken met de grote titels die dit jaar op de affiche staan en ook de 3D-films die we aanbieden, zoals Pina en Cave of Forgotten Dreams.’ Vooral van deze laatste twee is hij tevreden ze op het programma te hebben.
How to Start Your Own Country is het portret van verschillende mensen over de hele wereld die hun eigen land hebben opgericht, zoals in het midden van Nevada en ergens in de droge vlaktes van AustraliĆ«. De Republiek van Molossia in Nevada telt 6 inwoners en iedereen is welkom. Of toch bijna iedereen, volgens de president van Molossia. ‘Mijn vrouw is weggegaan naar Texas. Sindsdien is alles uit Texas verboden in Molossia.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten